Tuesday, September 30, 2014

La Târgu Ocna, Spitalul Penitenciar sta pe un butoi cu pulbere

August 20, 2010 by · Leave a Comment 

Situatia extrem de tensionata de la Spitalul Penitenciar din orasul de la poalele Muntelui Magura pare sa fi ajuns la o situatie limita. Incordarea maxima dintre cei care isi desfasoara activitatea acolo si conducerea respectivei institutii ameninta sa explodeze in orice moment.

Mai multi angajati ai Spitalului Penitenciar Târgu Ocna ne-au sesizat, sub protectia anonimatului, faptul ca acolo se petrec o serie de nereguli. De altfel acestia si-au relatat, pe larg, problemele si pe www.penifest.blogspot.com, un blog dedicat sistemului penitenciar românesc. Dat fiind faptul ca pâna in prezent nu s-a luat nicio masura in vederea remedierii problemelor existente, acestia sunt decisi sa nu lase lucrurile asa, fiind la un pas de a iesi si a protesta in strada.

“Directoarea, numita politic”

Principala nemultumire a unor angajati ai institutiei militare, oameni cu vechi state in acest sistem inchis, este data de faptul ca un  medic stomatolog a ajuns sa fie “numita politic”, nu intelege sa respecte rigoarea in care isi desfasoara activitatea sistemul penitenciarelor. Un exemplu in acest sens este faptul ca proaspatul director adjunct, Constantin Nastasa “exercita atributiile de planificare a personalului, incalcând astfel disciplina de stat. Personalul nu este nici consultat si nici informat … Saptamâna trecuta, fara sa cunoasca reglementarile în vigoare si fara a discuta în prealabil cu agentul care înlocuieste seful biroului evidenta, directorul Nastasa a scos pe poarta 5 persoane private de libertate pentru munca voluntara. Sunt nenumarate situatiile când se iau decizii de mutare a persoanelor private de libertate dintr-un loc de munca în altul fara anuntarea sefului biroului evidenta si organizarea muncii”. Ba mai mult faptul ca actualul director Ileana Aurica Cozma a fost numita in functie dupa ce a fost respinsa de doua ori la concursurile pentru ocuparea functiei de sef al institutiei este un indicator clar ce reflecta performanta managementului acesteia. Argumentele forte ale acesteia sunt “tonul ridicat”, tehnica intimidarii si abuzarea de functia ocupata sunt principalele argumente ale directoarei, medicul stomatolog Ileana Aurica Cozma.

Angajari pe criterii de prietenie

Ca si cum nu ar fi de ajuns, directorul Spitalului Penitenciar Ileana Aurica Cozma, angajeaza la unitatea pe care o conduce medicul de familie. „Desi schema de personal este ocupata in proportie de 90%, lipsesc specialisti in medicina care sa asigure functionarea in bune conditii a Penitenciarului Spital prin nerezolvarea cu rea-credinta a unor cereri depuse de medici specialisti catre unitatea noastra, în vederea încheierii unor contracte de colaborare. Nu uitati abuzul facut de directorul unitatii împreuna cu directorul adjunct medical si seful de birou resurse umane care au întreprins demersuri de a angaja pentru linia de garda un medic de familie cu cabinet individual (medicul de familie al directoarei Cozma), facându-se planificarea în serviciu si urmând sa fie dat la plata în financiar fara avizul sefei biroului financiar. În acest sens s-au facut presiuni asupra juristei unitatii si a  sefei biroului financiar pentru a gasi cu orice pret modalitatea de angajare a medicului”, ne-au spus cei de la Spitalul Penitenciar.

Tehnica “pumnului in gura”

Trio ‘formidabilii’ care s-a instituit la conducerea Spitalului Penitenciar si format din director Ileana Aurica Cozma, Gheorghe Gutas, seful comartimentului de resurse umane si Constantin Nastasa, director adjunct pentru siguranta detinerii si regim penitenciar se pare ca sunt ghidati dupa tehnica “pumnului in gura”. “Conducerea unitatii dovedeste slabe calitati manageriale, are o imagine negativa si este reactiva in relatia cu personalul din subordine. Lipsesc abilitati elementare de comunicare, tonul este ridicat iar argumentele sunt absente, facându-se uz de pozitie pentru a se elimina opiniile contrare. Directorul unitatii nu respecta programul de lucru desfasurând activitati la cabinetul medical de stomatologie pe care-l detine in Onesti. Gheorghe Gutas este acuzat de indolenta si de reavointa in exercitarea atributiilor de serviciu având in vedere ca refuza fara motiv sa elaboreze, sa transmita sau – dupa caz – sa avizeze documente de resurse umane. Constatin Nastasa a initiat o procedura de organizare a activitatii ce implica incalcarea grava a disciplinei de stat aducând astfel prejudicii salariatilor”.

Directorul Cozma neaga acuzatiile

Am contactat-o telefonic pe directorul Ileana Aurica Cozma pentru a afla ce parere are despre situatia, extrem de tensionata, de la Spitalul Penitenciar Târgu Ocna. “Eu acum sunt in concediu, dar din punctul meu de vedere pot afirma ca avem o buna colaborare cu intreg personalul din cadrul institutiei. Eu nu am fost numita politic, deci nu-i inteleg pe care afirma acest lucru si nici nu mi-am angajat medicul de familie in cadrul unitatii, iar asta chiar se poate cerceta. Spuneti ca functioneaza tehnica pumnului in masa, nu este adevarat pentru ca puteti verifica procesele verbale ale intâlnirilor. Dar repet acum sunt in concediu si am vorbit si asa prea mult, dar daca credeti ca mai aveti intrebari asteptati pâna vin din concediu sau luati legatura cu purtatorul de cuvânt”, ne-a spus directoarea Cozma.

In loc de epilog

Paradoxala afirmatia directorului Cozma ca se intelege foarte bine cu oamenii in conditiile in care acestia au apelat la noi pentru a face publice neregulile de acolo. De altfel, când am intrebat-o pe directorul Cozma de valul de nemultimiri postate de catre angajatii unitatii pe site-ul www.penifest.blogspot.com a preferat sa incheie orice discutie, pretextând ca este in concediu.

Dana LUNGU

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
ViperProof by ViperChill
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
ViperProof by ViperChill